Hae tästä blogista

Pentuja

Heilin ja Moron pennut (4u + 2n) syntyivät 18.12.2018

Kaikki pennut ovat varattuja.
Mierka Nutukas-Arvi, "Moro"  x  Kajaskiven Akantakku, "Heili"

Heili 2018, kuva Noora Törnqvist

Heili on reilu 3-vuotias oma koiramme. Heili on melko vilkas ja ohjaajapehmeä koira. Se on sosiaalinen ihmisille ja tulee omassa laumassa ja perhepiirissä toimeen tuttujen koirien kanssa. Vieraista narttukoirista se ei pidä, ei kuitenkaan ole remmirähjä tms. Heilillä ei ole koskaan ollut ongelmia yksinolon kanssa ja sen kanssa on helppo liikkua kaikkialla. Ollut mukana ELMA-messuilla messuvieraiden rapsuteltavana kahdesti. Erittäin helppo käsitellä. Heilin kanssa harrastetaan agilityä, virallisissa kilpailuissa on tavoitteenamme startata 2019 loppuvuodesta. Heili palkkaantuu harrastuksissa hyvin lelulla. Heiliä pystyy ulkoiluttamaan vapaana eikä se ole erityisen kiinnostunut muista eläimistä, kuin linnuista. Ei merkittävää riistaviettiä eikä lähde riistan perään. Heili on käynyt kerran näyttelyssä, tuloksena ERI. Heili on MH-kuvattu hyvin arvosteluin ja se on suorittanut perinteisen paimennuksen paimennustaipumuskokeen PAIM-T hyväksytysti. Heilin kanssa on harjoiteltu niin lampaiden, nautojen kuin porojenkin paimennusta. Heili ei pelkää kovia ääniä, ilotulituksia tms. Heilillä on A-A -lonkat, 0-0- kyynärät ja 0-0- polvet (tutkittu 08/2016). Sen silmät on tutkittu kahdesti terveeksi, v. 2016 ja 2018. Se on polveutumisen perusteella terve niin pompenin, prcd-PRA:n, kuin DM:n suhteen. Ei hammaspuutoksia. Heilillä oli muutama virtsatieinfektio pentuna, sen jälkeen koko aikuisikänsä ollut terve. Ei allergioita. Ei aiempia pentueita.


Moro 2018. Kuvat Katja Torn   Suunnitellun pentueen isäkoira Moro on 4,5-vuotias oma kasvattini, joka asuu vanhempieni luona. Moro on suhteellisen rauhallinen ja hyvin sosiaalinen uros. Se tulee toimeen kaikenikäisten ihmisten kanssa ja onkin ollut useampaan otteeseen messukoirana Elma-messuilla. Moro on uroslapinkoiraksi kovin sosiaalinen vieraidenkin uroskoirien kanssa, toki poikkeuksiakin löytyy ja tilanne hieman muuttuu, mikäli sillä on narttukoiria seuranaan vieraita uroskoiria tavatessa. Morolla on jonkun verran vahtiviettiä omaa pihaa vahtiessaan, mutta vahtiminen jää haukun asteelle ja vieraat toivotetaan häntä heiluen tervetulleiksi. Morolla ei koskaan ole ollut ongelmia yksinolon kanssa ja sen on voinut ottaa mukaansa helposti kaikkialle. Erittäin helppo käsitellä. Hyväkäytöksinen myös koiratapahtumissa, ei pörhentele vieraille uroksille tms. Moro pysyy hyvin mukana myös vapaana, ei riistaviettiä. Moro on käynyt sekä perinteisen paimennuksen paimennustaipumuskokeessa, että poropaimennuksen taipumuskokeessa. Molemmista tulos STU (suositellaan testattavaksi uudelleen). Moro kyllä mielellään liikuttaa eläimiä ja on niille hyvin kiltti, sillä ei kuitenkaan ole varsinaista intohimoa paimentamiseen. Moro ei pelkää kovia ääniä, ilotulituksia tms. Morolla on A-A-lonkat, 0-0 -kyynärät ja 0-0 polvet. Sen silmät on tarkastettu terveiksi v. 2015 ja 2017. Se on polveutumisen perusteella terve niin pompenin, prcd-PRA:n, kuin DM:n suhteen. Hammaspuutos välihampaissa. Moro on ollut terve muutamaa korvatulehdusta lukuun ottamatta. Ei allergioita. Morolla on ennestään yksi pentue Taapanterin kennelissä (s. 2016).
 
Tulevan pentueen sukutaulu Koiranetissä:Pennut myydään aktiivisiin, paljon ulkoilua harrastaviin koteihin, joissa koiran koulutukseen ja sosiaalistamiseen on aikaa varsinkin koiran pentuaikana.******************************************************

Kasvatustavoitteeni on terve ja terverakenteinen, hyväluonteinen ja avoin ihmisen koira.
Pennut luovutetaan 7-8 viikon iässä rekisteröityinä Suomen Kennelliittoon, madotettuina, mikrosirutettuina ja eläinlääkärin tarkistamina. Kauppakirjat tehdään Kennelliiton lomakkeilla. Pentu saa mukaansa kirjalliset hoito-ohjeet sekä kattavan pentupaketin. Liitän pennunostajan hänen halutessaan Paimensukuisen Lapinkoiran seura ry:n jäseneksi ensimmäiseksi vuodeksi.
Pentuja käsitellään päivittäin niiden syntymästä lähtien. Vieraat pääsevät katsomaan pentuja ensimmäisen kerran, kun ne ovat noin 4 viikkoa vanhoja. Neljän viikon ikäisenä ne pääsevät ulkoilemaan, ja saavat ulkoilla sen jälkeen päivittäin säiden näin salliessa. Pennut tapaavat paljon eri-ikäisiä ihmisiä sekä saavat viettää isompana aikaa myös muiden aikuisten koiriemme kanssa. Asumme rivitalossa Keravalla ja pennut kasvavat oman elämämme keskellä.
Paimensukuinen lapinkoira sopii parhaiten aktiiviselle ihmiselle/perheelle, joka  pitää ulkoilusta ja haluaa koirasta parhaan ystävän. Se sopii moneen harrastukseen, mutta on tyytyväinen myös seurakoirana, kunhan saa tarpeeksi liikuntaa ja saa olla mukana oman ihmisensä/perheensä elämässä. En myy pentuja pelkästään ulkokoiriksi enkä suuren koiralauman jatkoksi. Toivon kuulevani kasvattieni kuulumisia läpi niiden elämän ja minulta saa kysyä neuvoa kaikissa koiriin liittyvissä asioissa koko koiran elämän ajan.


Mikäli olet kiinnostunut Mierka-pennusta, voit olla yhteydessä joko sähköpostitse horkko.henna(at)gmail.com tai puhelimitse 050-3146869 (iltaisin).